İş Hukuku

İş Hukuku ile ilgili mevzuatlar

İş hukuku iki farklı alana ayrılır: (1) ticari kuruluşların şirket, ortaklık , acente ve iflas kanunları ile düzenlenmesi ve (2) ticari işlemlerin sözleşme kanunları ve ilgili alanlar tarafından düzenlenmesi.

Medeni hukuk ülkelerinde şirketler hukuku , tüzük hukukundan oluşur; örf ve adet hukuku ülkelerinde kısmen örf ve adet hukuku ve hakkaniyetin olağan kurallarından ve kısmen de tüzük hukukundan oluşur. Şirketler hukukunun tamamının temelinde iki temel hukuk kavramı yatmaktadır: hukuk kavramı.kişilik ve teorisınırlı sorumluluk Neredeyse tüm yasal kurallar, alacaklıları veya yatırımcıları korumaya yöneliktir .

Bir işi yürütmenin, kârı almanın risk ve sorumluluğunu tek başına üstlenen, ancak bu sıfatla hukuken herhangi bir dernek kurmayan ve dolayısıyla özel hukuk kurallarıyla düzenlenmeyen serbest tüccardan, tüzel kişiliğin çeşitli biçimleri vardır . sınırlı sorumlu kayıtlı şirket ve çok ulusluşirketler . İçindeortak , üyeler, toplu olarak yönetime katıldıkları ve kârları paylaştığı, firmanın borçlarının sorumluluğunu üstlendikleri ve firmanın sözleşmeleri veya haksız fiilleriyle ilgili olarak müştereken ve müteselsilen davaya konu olan bir birlik oluşturan “ortaklık” oluştururlar. Tüm ortaklar vekiller birbirleri için ve dolayısıyla birbirleriyle güvene dayalı bir ilişki içindedirler.

İş hukuku, her yönüyle gündelik yaşama dokunur.sözleşmeli işlem yapılmıştır. - Evkuran Hukuk
Ticaret Hukuku

Ticaret hukuku, iş, ticaret ve tüketici işlemlerinin geniş alanlarını yönetir. Ticari döngüsünün herhangi bir aşamasında bir işletmenin yürütülmesi sırasında ortaya çıkan sorunları içerir.
Bir medeni hukuk ülkesi olarak, Türkiye'nin hukuk sistemi kodlanmış kurallar veya mevzuatlardan oluşmaktadır. Ticaret hukuku alanında, bu kurallar çeşitli mevzuatlarda yer almakta ve yazılı ve yazılı olmayan hukuk kaynakları olmak üzere iki ana hukuk kaynağı altında gruplandırılmaktadır.